Mik a fehéreper falevél tea egészségügyi előnyei?

A Kínában, Koreában és Japánban termesztett fehér eperfa levelet a hagyományos kínai orvoslásban, különösen gyógynövényként használják. A fehér eperfa levél tea egészségre gyakorolt ​​hatásait a természetben előforduló vegyületnek, az 1-deoxynojirimycin vagy a DNJ tulajdonítják. A DNJ felelős az eperfa antidiabetikus hatásaiért, amelyeket alaposan tanulmányoztak. A fehéreper falevél tea erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és azt találták, hogy csökkenti a koleszterinszintet és triglicerideket, és csökkenti a gyulladást.

Ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz.

A 2006-ban kiadott “Nemzetközi Élelmiszertudományi és Táplálkozási Nyilvántartás” című cikk szerint az eperfalevelek kalciumot, vasat és cinket tartalmaznak  illetve antioxidáns aszkorbinsavat és béta karotint. Az antioxidánsok gátolják a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat, amelyek az élelmiszerek emésztése, füst és sugárterhelés során keletkeznek. A béta-karotinban gazdag élelmiszerek és italok rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát, a PubMed Health szerint.

Csökkenti a vércukorszintet

A 2-es típusú cukorbetegséget fokozott vércukorszint jellemzi. A 2012-es “The American Journal of Chinese Medicine” című tanulmány szerint az eperfa levél hatóanyaga csökkenti a vércukorszintet a Gallusz sav tartalom  miatt. A 2007-es “Cukorbetegség-gondozás” című tanulmányában ezt a hatást a 2-es típusú cukorbetegeknél mutatták ki. A vizsgálatban minden cukorbeteg csoportban és egy egészséges kontroll csoportban szacharóz-italt kaptak, de néhányuk fehéreper falevél  kivonatot is kapott, míg a többiek placebót kaptak. A vércukorszintet előzetesen és két, három és négy órával a szacharóz fogyasztás után vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy az eperfalevél hatóanyaga jelentősen gátolta a glükóz tüskéket a fogyasztást követő első két órában. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az eperfa hasznos lehet mind a cukorbetegség kezelésében, mind a megelőzésében.

Csökkenti a rossz koleszterinszintet

A “BioMed Research International” 2013-ban közzétett tanulmányban a triglicerid és az LDL-koleszterin szintje szignifikánsan csökkent a 280 gramm eperfa levélben háromszor három hónapon keresztül. Egy 2010-ben publikált tanulmány a “Journal of Clinical Biochemistry és táplálkozás” című tanulmányában hasonló eredményeket talált, miután a résztvevők 12 milligramm eperfa levél kivonatát háromszor három alkalommal adagolták naponta. Ezek a vizsgálatok azt sugallják, hogy a gyógynövény rendszeres nagy dózisának szükségességére van szükség a koleszterin és trigliceridek csökkentésében mutatkozó szignifikáns eredmények eléréséhez. Azonban az eperfa levél tea rendszeres leülepedése segíthet megelőzni a magas koleszterinszintet.

Gyulladáscsökkentő hatása

A “Journal of Functional Foods” című, 2013-ban közzétett tanulmány szerint az eperfa levél hagyományosan krónikus betegségek által okozott gyulladás kezelésére alkalmazható, és a vizsgálat eredményei igazolják gyulladáscsökkentő hatásukat. Ellenőrzött körülmények közt végzett kísérletek során a tudósok azt találták, hogy az eperfa levél gátolja a gyulladás gócokat a szervezetben, elvágva a szervezet gyulladásos reakcióját. Ezt a hatást patkányokban mutatták be 2010-ben, a “Phytotherapy Research” című tanulmányban. Az indukált manzárd ödémával járó patkányokat bejuttatták az eperbe, amely gátolta a gyulladt kéregszövet kialakulását. Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy az eperfa levél tea segítségével csökkenthető a fájdalom a gyulladás csökkentésével.

What Are the Health Benefits of Mulberry Leaf Tea?

by KAREN MCCARTHY  Last Updated: Aug 14, 2017

Mulberry, a plant that grows in China, Korea and Japan, has been used in traditional Chinese medicine, in particular as an herbal tea. Mulberry leaf tea’s health benefits are attributed to its naturally occurring compound, 1-deoxynojirimycin, or DNJ. DNJ is responsible for mulberry’s antidiabetic effects, which have been studied extensively. Mulberry leaf tea also has powerful antioxidant properties and has been found to lower cholesterol and triglycerides and reduce inflammation.

Contains Minerals and Antioxidants

According to an article published in the “International Journal of Food Sciences and Nutrition” in 2006, mulberry leaves contain calcium, iron and zinc. Mulberry also contains the antioxidants ascorbic acid and beta carotene. Antioxidants inhibit cellular damage caused by free radicals, which get created during food digestion and smoke and radiation exposure. Regularly consuming foods and drinks rich in beta carotene may reduce your risk of cancer, according to PubMed Health.

Lowers Blood Glucose Levels

Type 2 diabetes is characterized by increased blood glucose levels. According to a study published in “The American Journal of Chinese Medicine” in 2012, mulberry lowers blood glucose due to its gallic acid content. In a study published in “Diabetes Care” in 2007, this effect was shown in Type 2 diabetes patients. In the study, everyone in a diabetes group and a healthy control group received a sucrose drink, but some also got mulberry extract, while the others got a placebo. Blood glucose was tested beforehand and two, three and four hours after sucrose consumption. The results showed that taking mulberry significantly curbed glucose spikes in the first two hours after consumption. The scientists concluded that mulberry could be useful both in the treatment of diabetes and in its prevention.

Reduces Bad Cholesterol

In a study published in 2013 in “BioMed Research International,” triglyceride and LDL cholesterol levels were lowered significantly in patients given 280 grams of mulberry leaf powder three times daily for three months. A study published in 2010 in the “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” found similar results after giving participants 12 milligrams of mulberry leaf extract three times daily for three months. These studies suggest that regular heavy doses of this herb may be required to see significant results in lowering cholesterol and triglycerides. However, sipping some mulberry leaf tea regularly may help prevent high cholesterol.

Has Anti-Inflammatory Effects

According to a study published in 2013 in the “Journal of Functional Foods,” mulberry leaf has been traditionally used to treat inflammation caused by chronic diseases, and the results of the study verify its anti-inflammatory effects. In vitro, scientists found mulberry leaf inhibits inflammatory agents in the body, cutting off the body’s inflammatory response. This effect was shown in rats in a study published in 2010 in “Phytotherapy Research.” Rats with induced paw edema were introduced to mulberry, which inhibited the formation of inflamed paw tissue. These studies suggest mulberry leaf tea could be used to help ease pain by reducing inflammation.

FORRÁS: https://www.livestrong.com/article/265868-what-are-the-health-benefits-of-mulberry-leaf-tea/