Kérdések és válaszok a teafogyasztásról

Gyógyteákról általában

1. A gyógytea mennyi idő után hatásos?Minden  élő szervezet egyedi módon reagál a gyógynövényekre. Emiatt van akinek 1-2 nap másnak több hónap mire a szervezete érzékeli a hatását.  A növények lassabban, de tartósabban és hosszútávon hatnak. Kitartóan és türelemmel kell használni őket, hiszen sok esetben a betegség, amire azonnali hatásukat várjuk, évek alatt alakult ki.

2. Gyógyszer mellett szabad-e gyógyteát inni? A gyógyteákat lehet gyógyszerrel együtt használni, sőt sok esetben kiegészítő kezelésként ajánlott is. A gyógyszer és a tea fogyasztása között 2 óra jó ha eltelik így nem zavarják egymás felszívódását.

3. A tea és a kávé mehet együtt? Nem ajánlott, mert a kávé elveszi a gyógynövény hatását de ha vár legalább 30 percet utána fogyatható a tea. De vannak olyan gyógynövények amikkel  a kávé is kiváltható.

4. Betegség megelőzésképp mennyi tea fogyasztása ajánlott ? Heti 2- 3 csésze egy-egy teából megakadályozhatja a betegség kialakulását illetve a lefolyását gyorsíthatja, tüneteit enyhítheti. Váltogassuk naponta a teákat, amiket fogyasztunk. Egy-egy növény egy héten egyszer kerüljön sorra. Igyunk élvezeti teakeverékeket, amelyek jó ízűek és amelyeket lehet akár huzamosabb ideig fogyasztani.

5. Kell-e a gyógyteák fogyasztása között szünetet tartani? Bizonyos teák fogyasztása után fontos, hogy tartsunk némi szünetet, illetve kúraszerűen fogyasszuk azokat.  Ha megelőzésképpen fogyasztjuk a teákat, tehát csak heti 2-3 alkalommal, akkor nem szükséges szünetet tartani.

6. Gyerekek is fogyaszthatnak gyógyteát? 6 éves kor alatt nem ajánlunk belsőleg gyerekeknek gyógyteákat. 6 éves kor felett is csak dupla hígításban fogyaszthatnak belőlük. Az általunk ajánlott mennyiség: egy csapott teáskanálnyi füvet 2 dl vízhez arányú hígítás. 12 éves kor felett lehet felnőtt adagban inniuk a gyerekeknek a teákat.

7. Ihatom hidegen a teákat? Természetesen lehet hidegen is fogyasztani a gyógyteákat, de érdemes frissen kéz melegen elkortyolni azokat. Ha esetleg macerálással /hideg áztatással/ készítjük teánkat, akkor hidegen is elfogyaszthatjuk azt, vagy 40 fokra melegítve fogyasszuk el. Gyógyteát soha ne melegítsünk mikrohullámú sütőben, mert a benne lévő mikrohullámok roncsolják a hatóanyagok szerkezetét.