A fehéreperfa levél étrend kiegészítés csökkenti a vérzsírokat

Háttér:

Az eperfaültetvény (Morus indica) valószínűleg a selyemhernyók élelmiszereként ismeretes, de a hagyományos kínai és japán orvoslásban is magasan elismert. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy jelentős vércukorszint-csökkentő hatást fejtenek ki, mivel “cukor blokkolót” (különösen egy alfa-glükozidáz inhibitort) tartalmaznak más olyan vegyületekkel együtt, amelyek javítják a vércukorszint szabályozását.

Fehéreperfa levél 2-es típusú cukorbetegségben

Egy vizsgálatban a betegek vagy eperfa szárított leveleket kapták 3 g / nap dózisban, vagy 1 db gliburid hatóanyagú tablettát (5 mg / nap) 4 héten keresztül. Eredmények:

  • A fehéreperfa levél terápia jelentősen javította a diabéteszes kontrollt a 2-es típusú cukorbetegeknél.
  • Az éhgyomri vércukor tesztérték és az A1C-szint (hemoglobin A1C teszt) szignifikánsan csökkent az eperfalevél terápiával a gliburid kezeléshez képest.
  • A fehéreperfa levél terápia csökkentette a teljes és az LDL koleszterinszintet, miközben növelte a HDL koleszterinszintjét.

Új adatok:

Egy tanulmány készült az eperfa levél lipid csökkentő hatásáról 23 nem cukorbetegségben szenvedő beteg bevonásával akiknél enyhén emelkedett volt a vér koleszterin és a triglicerid szintje (diszlipidémia) illetve a 4 hetes diétás terápia sikertelen volt. Az alanyok naponta háromszor kaptak étkezés előtt egy (összesen napi 280 mg) tablettát 12 héten át. A vizsgálat végén a koleszterin, a triglicerid és az LDL 4,9% -kal, 14,1% -kal és 5,6% -kal csökkent a kiindulási értékekhez képest, míg a HDL 19,7% -kal jelentősen emelkedett. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az eperfa levél tabletta terápia biztonságos és hatékony a koleszterinszint csökkentésében és a HDL fokozásában olyan betegeknél, akiknek enyhe dyslipidaemiában szenvednek.

Referencia:

Aramwit P, Petcharat K, Supasyndh O. Eperfa levéltabletta hatékonysága enyhe dyslipidaemia esetén. Phytother Res. 2011 március; 25 (3): 365-9.

Cikkünk eredetije angolul: http://doctormurray.com/mulberry-leaf-supplementation-lowers-blood-lipids/