A FEHÉR EPERFA LEVELEK CUKORBETEGSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

A fehéreperfa levele fehérjében, rostokban, ásványi anyagokban és C-vitaminban gazdag és trigonellin bázist tartalmaz, amelynek antidiabetikus hatása van.

A fehér eperfa (Morus indica L.) levél számos gyógyászati ​​tulajdonsággal rendelkezik.

A levelekről szóló beszámolók szerint a fehér eperfa levélnek hipoglokémiás, hipotenzív, lázcsillapító és gyulladásgátló hatásai vannak. A fehér eperfa levél ezen hatásait egy Moran A nevű glikoproteinnek tulajdonítják, illetve a trigonellin bázisoknak, Moranolinnak és Morinnak.

Kísérleti kutatás céljával a szárított levélport  60 napon át, 25%-ban beépítették  a cukorbeteg rágcsálók étrendjébe aminek következtében jelentősen csökkent a vércukorszintjük.

Csökkentette továbbá a cukorbetegségre jellemző magas glikozilezett hemoglobint (HbA1c) és a szérum enzimek működését, a laktát dehidrogenázt (az LDH aktivitásának mérésével megbecsülhetjük olyan szövetpusztulással járó betegségek mértékét és lefolyását, mint a szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés vagy a hemolízis.). Csökkentette még mindemellett a savas és lúgos foszfatázokat, a piruvát-glutamátok transzaminázt (GPT) ami a májsejtekben termelődő enzim, és az ott bekövetkező károsodások mutatója és glutamát-oxaloacetát transzaminázt (GOT) ami főleg a májban és a szívben előforduló enzim.

/International Journal of Diabetes in Developing Countries – B Andallu, N Ch Vardacharyulu/