Mozgással a stressz ellen: így hat rád a sport

https://www.testebreszto.hu/tippek_tanacsok/1

„Túl feszült vagyok a mozgáshoz” – volt már olyan, hogy erre hivatkoztál? Pedig éppen a sport az egyik legjobb módszer arra, hogy szembeszállj a stresszel. Szóval kifogások helyett inkább találj rá alkalmat, és meglátod, sokkal könnyebben veszed majd az akadályokat.

 Mozgással a stressz ellen: így hat rád a sport

Endorfin, endorfin, endorfin!

Ha mozogsz, azzal elősegíted a szervezetedben a jókedvért felelős endorfinok termelődését. Bár vannak, akik ezt elsősorban a futáshoz kapcsolják, de más mozgásformákkal is elérheted ezt a hatást: a lényeg, hogy csináld!

Eltereli a figyelmedet

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a sporttal elterelheted a figyelmedet a napi problémákról, amelyek a munkahelyeden vagy éppen otthon várnak. Ahogy squash közben beleütsz a labdába vagy kajakozáskor húzol egyet az evezővel, a mozdulataidra figyelsz, és egy időre megfeledkezel a stresszről.

Meditatív állapotba hoz

A mozgás akár a meditáció egy formájaként is felfogható. A rendszeresen sportolók gyakran élik meg sikerélményként az edzést, ami az önbizalmat is növeli, így csökkenti a feszültséget. Ha a heti rutinunk részévé válik, nő az energiaszintünk, az optimizmusunk, és sokkal könnyebben tudjuk megőrizni a nyugalmunkat.

Javít a kedélyeden

Ismerős az érzés, hogy rosszkedvűen mész el az edzésre, utána pedig úgy érzed magad, mint akit kicseréltek? A sportnak megvan az a szuper tulajdonsága, hogy képes a legjobbat kihozni belőled.

Elősegíti az alvást

A stressz és a hangulatzavarok nagyban nehezítik az alvást: ennek a leküzdéséhez is hozzájárul a rendszeres mozgás. Nincs is jobb, mint egy kiadós testedzés után bedőlni az ágyba! 🙂

Tudatosabb életmód

A rendszeres mozgás általában más egészséges szokásokat is maga után von: elkezdesz például jobban odafigyelni a táplálkozásodra, így sok felesleges kilótól szabadulhatsz meg. Ha pedig nagyobb az önbizalmad, a stresszt is könnyebben legyőzöd.

Forrás: webbeteg.hu, livestrong.com